În realitate soiul Moldoveanca 4 produce 11,5 kg ulei esențial din tona de inflorescențe

În condiții de producere, dintr-un soi nou de lavandă au fost obținute 11,5 kilograme de ulei esențial din tona de inflorescențe. Acest rezultat a fost obținut în plantațiile „Trimexpo” S.A. în vara anului 2020.

Datele au fost prezentate indirect de către M. Gonceariuc în cadrul audierilor publice a raportului final asupra unui proiect de inovare și transfer tehnologic condus de dumneaei în perioada anilor 2019-2020. Astfel a fost raportată testarea utilajul de procesare prin procesarea a 26 tone de materie primă și s-au produs peste 300 kg de ulei esențial de lavandă.

Prin împărțirea celor 300 kg de ulei la 26 tone de materie primă (inflorescențe) se obține cantitatea medie de 11,5 kg/tonă inflorescențe.

Surse demne de încredere ne-au comunicat că materia primă respectivă a fost obținută din plantația de lavandă soi Moldoveanca 4, pe care „Trimexpo” S.A. o exploatează de mai mulți ani.

Îm același timp, în scopul proiectului de inovare sus menționat se declara: extinderea suprafețelor cultivate de lavandă prin implementarea de către „Trimexpo” S.A. a soiurilor rezistente la factori abiorici … care asigurp o productivitate înaltă și randament de 18-20 kg de ulei din tona de materie primă …

Sursa foto: www.igfpp.md

You are currently viewing În realitate soiul Moldoveanca 4 produce 11,5 kg ulei esențial din tona de inflorescențe