Producerea uleiurilor esențiale – cel mai dinamic sub sector al horticulturii din țara noastră

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat în data de 16 ianuarie 2018 o ședință cu reprezentanții Asociației cultivatorilor și procesatorilor de lavandă din Republica Moldova, pentru a discuta despre provocările din domeniul cultivării lavandei, perspectiva de dezvoltare a afacerilor în acest sens și competitivitatea produsului autohton. Evenimentul a fost prezidat de Secretarul de Stat, responsabil de sectorul produselor vegetale, Vasile Luca.

”Ne propunem să intensificăm dialogul cu cultivatorii de lavandă din țară. Considerăm că este un sub sector dinamic al horticulturii și am inițiat organizarea ședinței pentru a discuta despre politica statului în sector, riscuri și disponibilitatea de a asigura suport în activitatea dumneavoastră,” a precizat, Secretarul de Stat, Vasile Luca.

Pe parcursul ședinței, Alexandru Bădărău, director executiv al Asociației a expus opinia unui grup de producători și cultivatori de lavandă, vorbind despre direcțiile de activitate, volumele de producere, perspectiva de dezvoltare, precum și a menționat că: ”cele mai mari impedimente în dezvoltarea sub sectorului țin de insuficiența forței de muncă, sortimentul și tehnologiile limitate. Ne dorim  majorarea subvențiilor în agricultură, în special, la înființarea unei pepiniere de producere a materialului săditor, precum și pentru sporirea competitivității produsului autohton”.

La final părțile au convenit să își intensifice dialogul pentru a asigura o cooperare eficientă dintre autorități și asociațiile profesionale, agenții economici și persoanele fizice, implicate  în activitatea agricolă, pentru a discuta întreg spectrul de probleme, ce stau în fața producătorului și identifica cele mai optime soluții.

Sursa: madrm.gov.md